Markerrondbouw MK75
De Markerrondbouw werd bedacht als alternatief voor de botter. Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 werd het IJsselmeer zoet en verstierf de visserij.
De familie Bootsman op Marken was een van de vissersbedrijfjes die niet van plan was om zich door de op handen zijnde afsluiting uit het veld te laten slaan. In 1931, vlak voor de voltooiing van de dijk diende Muus Bootsman bij de Rijksdienst een kredietaanvraag voor de bouw van een nieuw schip in. Dit druiste kennelijk zo tegen het beleid van de Dienst in, die zich juist met de afbouw van de visserij bezighield, dat hij geen kans maakte op goedkeuring van zijn plannen. De Markers lieten zich hierdoor niet ontmoedigen, trotseerden de
afsluiting en gingen door met vissen. De opbrengsten waren kennelijk toereikend om er een familie met drie grote zoons van te onderhouden. Alleen het Schouwtje dat zij hiervoor gebruikten was feitelijk te klein om bij de nieuwe dijk op bot te vissen. Het was nog maar amper een jaar na de afsluiting dat men er serieus over dacht om een nieuw, groter schip te laten bouwen. Kon het niet met een krediet van het Rijk, dan moest het maar uit eigen middelen worden betaald. In overleg met de scheepsbouwer Van Goor in Monnickendam werden de wensen van de Marker vissers omgezet in een concreet ontwerp waarin zowel vissers als scheepsbouwer zich konden vinden. (bron: http://www.markerrondbouw.nl/geschied.htm)
Het scheepje werd van ijzer geklonken, 10m lang 3,40m breed, had een volle, hoge kop en was rond gebouwd als een aak. Het kreeg een platte spiegel, waardoor er voldoende werkruimte ontstond, en een bun. Het was getuigd als een Botter, met losse kluiverboom en een steekmast. Deze eerste MarkerRondbouw kwam in 1934 als MK 75 in de vaart. Het schip had nog geen motor, die kwam er pas 12 jaar later in toen het schip naar Urk werd verkocht! Deze Kromhout-diesel (een 2LS) draait nog steeds in dit scheepje. Van 1934 tot 1945 voer de MK-75 vanuit Marken, zonder motor. In 1945 werd het schip verkocht naar Urk waar de Kromhout werd ingebouwd. Tot 1956 viste ze als UK-207. Toen werd ze verkocht naar Sloten waar ze omgenummerd werd naar SLO-3. In 1963 werd het weer de MK-75 en kwam al plezierschip in de vaart. Sinds 2002 vaart het schip als familieschip in Harderwijk
Het is een heerlijk familieschip en we hebben het altijd met veel liefde goed onderhouden.
Het schip biedt slaapplaats aan maximaal 7 personen. 3 ruime kooien in het vooronder, een tweepersoons bed in de middenhut en eventueel een tweepersoonbed in de kajuit. De zeilen, vrijwel nieuw, zijn van bruin dacron van zware kwaliteit. Recent is de romp gestraald en gespoten in 2-componenten epoxy. De naden en klinknagels zijn eerst met de kwast “ingesopt” zodat alles goed beschermd is. De huid van het schip is lekker dik en de klinknagels zijn in prima conditie.
De nieuwe zeilen zorgen ervoor dat de MK-75 lekker zeilt. Het is niet het snelste schip, maar voor een rondbouw zeilt het uitstekend. Z’n gewicht zorgt voor lekker veel stabiliteit. We hebben met dik 7 op het IJsselmeer gezeild, uitschieters naar 8 waren geen uitzondering, maar de boot hield zich prima. Met een jong gezin zijn dat overigens geen omstandigheden die je moet opzoeken… Je kunt goed merken dat de Marker Rondbouw ontworpen is voor het IJsselmeer. Ook op het Wad voelt deze boot zich thuis. We hebben heerlijke weken doorgebracht op Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. Als de havens vol zijn, is het met deze boot prima droogvallen.
De Kromhout-dieselmotor met de Brevo keerkoppeling trekt altijd bekijks bij liefhebbers. Het karakteristieke geluid is uniek.
Het interieur bestaat uit een massieve Meranti-betimmering, afgewerkt met massief Wengé. De tafel van de dinette is eveneens van massief Wengé. De kuip is betimmerd met massief Iroko. Het eiken roer is nog maar twee jaar oud en de eiken zwaarden zijn in zeer goede staat.
De watertank is dit jaar vernieuwd. We hebben een kunststof watertank op maat laten bouwen zodat we op langere tochten, of tijdens een weekje droogvallen met voldoende schoon drinkwater aan boord verblijven. De drukpomp maakt het gebruik van de kraan comfortabel.
afmetingen: 10 x 3,40 x 0,90 m
doorvaarthoogte: 11,50 m
gewicht: 9,5 ton
materiaal: staal
zeilen: 3 nl. grootzeil, botterfok stormfok (alle drie dacron) originele botterfok met nummer UK207 zit er ook nog bij.
slaapplaatsen: 5 + 2
watertank: 175l.
motor: Kromhout 2LS met Brevo keerkoppeling 24PK. (prachtmachine!)